Pythonskole

Kom i gang med Python

programmer, computer, code-4709802.jpg

Det er mye som skal læres når man skal programmere med Python første gang, eller når Python skal tas i bruk for første gang i ditt klasserom. Her får du tips og triks til hvordan komme i gang. 

Innhold

Installer Anaconda og Spyder

Det første du trenger på din PC, er et program som kan lese og kjøre dine Python-koder. Det finnes flere varianter som gjør dette så enkelt som mulig for deg. Her er en instruksjonsvideo som viser hvordan du installerer Anaconda Navigator og bruker Spyder som ligger i pakken. Du kan også laste ned instruksene her som PDF.

Installere kodebibliotek

I Anaconda med kommandolinje

PIP, eller Package Installer for Python, er den metoden «alle» bruker når man skal installere kodebiblioteker og fungerer likt på alle operativsystem. Spesielt for Anaconda er at de har laget en egen versjon som heter conda, men som fungerer likt (vi bare erstatter pip med conda). 

Fra startvinduet til Anaconda.Navigator, kjør programmet CMD.exe PROMPTVinduet som åpnes ser ut som den klassiske DOS-kommandolinjen. 

For å teste at conda er tilgjengelig, kan du skrive kommandoen 

     conda list 

etterfulgt av Enter på ditt tastatur. Hvis du får en lang liste med pakker av denne kommandoen, er alt klart for å installere dine biblioteker. For å installere kodebiblioteker skriver vi:  

     conda install navn-på-ditt-kodebibliotek

eller oppgradere til nyeste versjon med 

     conda install navn-på-ditt kodebibliotek -U

I Anaconda uten kommandolinje

Utviklerene av Anaconda vil at vi bruker deres egen pakke-installasjonsmetode. Om du er allergisk mot kommandolinjemodus, er denne absolutt å foretrekke, men dessverre noen ganger litt begrenset. 

  1. Åpne Anaconda, men la den stå på åpningsvinduet (ikke gå videre til Spyder o.l.)
  2. I venstre kolonne, velg «Environments». Høyre kolonne viser nå installerte pakker. Bruk nedtrekksmenyen over denne kolonnen til å velge «Not installed». 
  3. Dersom denne viser en kort liste, trykker vi knappen ved siden av som heter Channels og så knappen Update channels. Til slutt trykker vi Update index… Nå skal listen med tilgjengelige kodebibliotek være mye lenger!
  4. Til høyre for Update index… kan vi søke etter kodebibliotek, f.eks. ephem. 
  5. Når den syntes i listen under markerer vi boksen til venstre for navnet. 
  6. Trykk Apply (helt nederst til høyre i programvinduet), bekreft med å trykke Apply i dialogen som spretter opp.

Utvalgte kodebibliotek

PASCO

Kode-biblioteket PASCO tillater deg å koble PASCO sine trådløse (hvite) sensorer til din PC via blåtann, og lese data direkte fra sensoren inn i din Python-kode. Med dette biblioteket kan du gjøre sanntidsmålinger, samtidig som du utforsker alle de beregningsmulighetene Python gir deg. Installer biblioteket med kommandoen:  

    pip install pasco 

eller 

    conda install pasco

Se Installer kodebibliotek for detaljer om du ikke får det til på første forsøk.

PyEphem

PyEphem er et spennende kodebibliotek som gir deg tilgang til posisjonen til alle kjente astronomiske objekter, tidspunkt for sol-/måne- opp-/nedgang. Lag din almanakk, plott en analemma, plott planetbaner eller finn når det er midnattsol. Installer biblioteket med kommandoen:

    pip install ephem 

eller 

    conda install ephem

Se Installer kodebibliotek for detaljer om du ikke får det til på første forsøk.

Takk for din bestilling!

Vi kontakter deg så snart vi har lest din bestilling. Om du er på jakt etter inspirasjon til hva det kurset du ønsker skal handle om, kan du se vår YouTube-kanal.

Om du blir utålmodig eller har travelt med å få bekreftet din bestilling, kontakt oss på 93024034 eller kontakt@pythonskole.no.

Vennlig hilsen Vegard & Co